Najbardziej skuteczny pod tym względem i najczęściej ostatnio stosowany jest filtr z odwróconą osmozą. Otrzymuje się dzięki niemu wodę krystalicznie czystą. Jest ona tak „sterylna", że musi być dodatkowo mineralizowana w zestawie filtrującym.
Jeżeli woda czerpana jest ze studni to jej jakość trzeba koniecznie określić oddając próbkę do analizy w stacji sanitarno-epidemiologicznej. Najczęściej okazuje się, że woda jest mętna (zamulona), zbyt twarda (za dużo wapnia i magnezu) oraz zawiera zbyt dużo żelaza i manganu. Dlatego też najbardziej typowy zestaw filtrów uzdatniających zawiera filtr mechaniczny (usuwa zamulenie) oraz odżelaziacz-odmanganiacz, a także urządzenie zmiękczające wodę.
Jeżeli trzeba natomiast poprawić barwę, smak i zapach wody, stosuje się filtr węglowy. Usuwa on również chlor (związki chloru) oraz fenole i pestycydy. Problem pojawia się wówczas, gdy analiza wykaże obecność zanieczyszczeń toksycznych, takich jak azotany, a naprawdę niedobrym rokowaniem jest wykrycie skażenia biologicznego (bakterie). Jedynym skutecznym ratunkiem może być wówczas filtr z odwróconą osmozą. Uzdatnianie złej wody, to zarówno duży wydatek inwestycyjny, jak i kłopot eksploatacyjny (w filtrach co jakiś czas coś trzeba wymienić lub uzupełnić - wkłady, złoża itp.).
(Fotografia tytułowa: GSP Group)
Najczęściej komentowane